Потрібно закріпити мінімальну ціну землі — експерт

31 липня 2015 111 0
Потрібно закріпити мінімальну ціну землі — експерт
Кurkul.comПотрібно закріпити мінімальну ціну землі — експерт

Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення не треба продовжувати, так вважає голова парламентського підкомітету з питань земельних відносин Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Аркадій Корнацький, пише Gazeta.ua.

За його словами, по-перше, він порушує конституційні права людини. Якщо вона є власником землі, то не можна забороняти їй розпоряджатися нею.

«Скасування мораторію потрібно насамперед селянам, а не аграрним олігархам чи орендарям. Часто в сім'ї є кілька земельних ділянок, а вона не може ними розпорядитися, щоб вирішити свої нагальні проблеми. Як-от придбати хату чи квартиру для дітей, які виросли й одружилися, чи заплатити за їхнє навчання за кордоном», — вважає він.

По-друге, переконаний він, паї та земельні ділянки все одно продають. Просто щоразу придумують нові юридичні схеми. Наприклад, укладають попередні договори, відповідно до яких сторони зобов'язуються укласти основну угоду після скасування теперішньої заборони.

«На ринку землі головне правило має бути таке – захистити селянина від несправедливого обезземелення. Щоб шахраї, які є на всіх рівнях влади й бізнесу, не могли його обікрасти. Потрібно запровадити поняття «мінімальна ціна» землі сільськогосподарського призначення», — зазначає Аркадій Корнацький.

Також додає, що необхідно зробити нормою державну правову експертизу.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою