Восени Конституційний суд може зняти земельний мораторій — Мартинюк

20 лютого 2017 185 0
Восени Конституційний суд може зняти земельний мораторій
belveder.nameВосени Конституційний суд може зняти земельний мораторій

Якщо Конституційний суд України розгляне за стандартною процедурою подання 55 народних депутатів, то мораторій на продаж землі можуть зняти восени 2017 р.

Про це повідомляє на своїй сторінці Facebook перший заступник міністра агропромислової політики та продовольства Максим Мартинюк, передає AgroPolit.com.

«Отже, припустимо, що в жовтні/листопаді 2017 р. Конституційний суд обнуляє мораторій. В Україні в режимі «з вечора на ранок» з’являється новий актив і новий ринок. Жодних запобіжників, зокрема в частині максимальної площі в одних руках чи рівня мінімально допустимих цін, не існує, діє єдине обмеження – заборона на володіння землею іноземцям», — пише він.

За його словами, за економічною логікою в короткостроковій перспективі в галузі починає відбуватися перетікання власності від менш ефективного власника – пайовиків, близько 70% з яких жодного разу фізично не були біля свого паю, до більш ефективного – великих аграрних формувань. Середня ланка – фермери – з цього процесу випадає, оскільки не може конкурувати з агрохолдингами в доступі до фінансового ресурсу для викупу землі.

«В АПК формується біполярна модель, яка являє собою масштабований поточний статус-кво. Безумовно, не катастрофа, але дуже далеко від того, яким би ми хотіли бачити сільське господарство. Альтернативою цього сценарію може стати розробка комплексного підходу до впровадження ринку землі із максимальними запобіжниками, механізмами підтримки фермерів та гарантією прав власників паїв. У цій моделі ми уникнемо потрясінь у галузі та зможемо на макрорівні сформувати оптимальну її структуру», — наголошує Максим Мартинюк.

На його думку, депутати можуть під впливом популістів провалити найбільш зважений варіант земельної реформи. Але тоді за них все зробить Конституційний суд.

Виконано за допомогою Disqus