В Україні реалізують міжнародний проект із протидії фальсифікованим ЗЗР — Малков (ОПИТУВАННЯ)

8 березня 2017 279 0
В Україні фальсифікат ЗЗР становить 25% ринку
vkurse.uaВ Україні фальсифікат ЗЗР становить 25% ринку

Із метою протидії виготовленню і поширенню фальсифікату засобів захисту рослин в Україні буде запроваджено проект, який реалізуватиме Програма ООН з навколишнього середовища (United Nations Environment Programme — UNEP).

Про це повідомив міжнародний консультант ФАО Михайло Малков під час Київського агрохімічного форуму, пише infoindustria.com.ua.

Світовий ринок засобів захисту рослин (ЗЗР) складає $60 млрд, з яких $10-12 млрдфальсифікат. Виготовлення і поширення контрафактних ЗЗР відноситься до п’ятірки найбільш кримінальних бізнесів, у яких задіяна міжнародна організована злочинність.

В Україні фальсифікат становить 25% ринку, причому на наших базарах продається 80-90% такого продукту.

Проект ООН складатиметься із трьох основних напрямків:

  1. Сприяння Україні в імплементації Ротердамської конвенції.

Цей документ покликаний сприяти забезпеченню спільної відповідальності в міжнародній торгівлі окремими небезпечними хімічними речовинами, обміну інформацією про властивості хімічних речовин для прийняття рішень щодо імпорту та експорту цих речовин. Проте в Україні Ротердамська конвенція не працює.

  1. Надання допомоги фермерам, які постраждали внаслідок застосування фальшивих пестицидів.

  2. Залучення науки для допомоги аграріям у реабілітації посівів і ґрунту.

«Ми плануємо створити кілька центрів допомоги фермерам, завдання яких — сприяння постраждалим у зборі доказів для правоохоронних органів та суду, а також надання грошової компенсації за збитки від застосування фальсифікату», — зазначив Михайло Малков.

Варто зазначити, що на території колишнього СРСР досі нема жодного заводу з утилізації непридатних та контрафактних пестицидів. В Україні є одне ліцензоване підприємство, але з точки зору міжнародних вимог воно не сертифіковане.

Виробники, продавці ЗЗР, споживачі сільськогосподарської продукції чекають від держави цілеспрямованих та ефективних заходів щодо боротьби з виробництвом та поширенням контрафактних засобів захисту рослин.

Виконано за допомогою Disqus