Законопроект №5535 надає сумнівні повноваження Держгеокадастру

16 березня 2017 818 0
Із прийняттям закону про землю Держгеокадастр матиме позасудові повноваження та стягуватиме за свої послуги
agropolit.comІз прийняттям закону про землю Держгеокадастр матиме позасудові повноваження та стягуватиме за свої послуги

Проект закону №5535 «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» наділяє Держгеокадастр позасудовими владними повноваженнями, що створює корупційні ризики.

Про це пише «Кріпак».

Деякі статті законопроекту надають Держгеокадастру право в примусовому порядку організувати відчуження земельної ділянки, якщо банк, чи інша фінустанова не зробили цього протягом року.

Зокрема, абзац 3 статті 20 законопроекту передбачає право Держгеокадастру в примусовому порядку організувати відчуження земельної ділянки, якщо особа, що не мала права стати набувачем земельної ділянки (наприклад, іноземець до 2030 р.) не зробила цього протягом року.

«Вважаємо, що таким чином, по-перше, Держгеокадастр наділяють позасудовими владними повноваженнями, що створює корупційні ризики, по-друге, через це банки неохоче працюватимуть із заставою у вигляді аграрних земельних ділянок, бо їх права в цьому випадку не будуть захищені. Таким чином, один з плюсів відкриття ринку, а саме можливість залучати кошти під заставу землі, буде знівельовано», — пишуть громадські активісти.

Окрім цього, у разі прийняття законопроекту, Держгеокадастр за свої послуги буде стягувати з банків та фінустанов 10% від угоди, а з інших — довільно, на власний розсуд.

Абзац 4 статті 21 законопроекту також передбачає право Держгеокадастру стягувати кошти за свої послуги з організації примусового відчуження земель від осіб, які не мають права набувати землі, але не визначає в якому обсязі це має бути. Ідея такої «мотивації» Держгеокадастру з одного боку може бути правильною, а з іншого здатна стимулювати орган «заробляти» собі гроші, принагідно порушуючи права третіх осіб.

До того ж законопроект не визначає, як мають бути витрачені ці кошти та куди вони будуть спрямовуватись надалі.

«При реалізації земель осіб, які не можуть бути набувачами, вартість послуг не визначена взагалі, що створює сприятливі умови для необгрунтованої свободи дій та рішень державного органу, що часто-густо, закінчується корупцією. За визнаними антикорупційними світовими практиками таке не допускається», — йдеться у повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus