Українські фермери отримали 716 млн грн завдяки аграрним розпискам

17 березня 2017 66 0
Зараз пілотні розписки використовують у 8 областях
forbes.net.uaЗараз пілотні розписки використовують у 8 областях

Станом на 14 березня 2017 року в Україні вже видано 86 аграрних розписок на суму понад 716 млн грн, із них 52 — це фінансові аграрні розписки.

Зараз пілотні розписки використовують у 8 областях: Полтавська, Черкаська, Вінницька, Харківська, Хмельницька, Тернопільська, Миколаївська та Сумська, повідомляє сайт «Аграрний тиждень. Україна».

«В умовах постійного дефіциту ліквідного заставного майна цей інструмент був розроблений для поліпшення доступу до фінансових ресурсів для малих та середніх аграрних виробників. Але водночас і для більш збалансованого та надійного управління ризиками кредиторам. За аграрною розпискою кредит надається з прив’язкою до конкретного поля. Тож кредитор завжди може промоніторити ситуацію, що складається, і в разі потреби — оперативно відреагувати на неї», — пояснив керівник «Аграрні розписки в Україні» Олексій Омеляненко.

Важливим моментом є і те, що аграрні розписки вносять у Реєстр аграрних розписок, а це дозволяє відстежувати іжну дисципліну позичальника та унеможливлює повторну заставу врожаю без згоди сторін.

Окрім цього, додав Олексій Омеляненко, цей інструмент кредитування не потребує судового розгляду в разі порушення позичальником своїх зобов’язань. Це робить процес стягнення більш швидким. Якщо позичальник відмовляється виконувати взяті зобов’язання, кредитор має просто звернутися до нотаріуса, який робить відповідний нотаріальний напис. І до процесу підключається державна виконавча служба.

Важливим елементом є законодавчо затверджене право на передачу прав вимоги за аграрною розпискою. Використання аграрних розписок на майбутні періоди передбачає, що банки, щороку співпрацюючи з агровиробниками, будуть мати можливість швидко приймати рішення та швидко оформляти аграрні розписки. А все тому, що вже буде напрацьована відповідна кредитна історія під заставу майбутнього врожаю.

Першим на роботу з аграрними розписками почав працювати «Агропросперіс Банк». А вже з 1 лютого 2017 року до роботи з аграрними розписками долучився й OTP Bank. Спеціально для цього він розробив програму «Агро-Фабрика». В її рамках кредити надаються впродовж 7 днів. Таким чином, завдяки цій програмі невеликі господарства, які займаються вирощуванням зернових та олійних культур, з банком оброблюваної землі від 500 до 5 тис га, отримують доступ до швидких грошей для посівної і збиральної кампанії на найбільш оптимальних умовах

Уже найближчим часом до цього кола має приєднатися ще один український банк, який має досвід роботи з аграріями і зацікавлений у її подальшому розширенні.

«Банки активніше долучатимуться до роботи з аграрними розписками, коли цей механізм кредитування вийде за межі нинішніх пілотних регіонів і пошириться на територію всієї України», — запевняє Омеляненко.

А також коли аграрні розписки використовуватимуть не лише для кредитування польових культур, як це практикується сьогодні, але й у сферах овочівництва, садівництва, виробництва молока та кредитування закупівлі обладнання.

Нагадаємо, що з 2014 року запрацював інноваційний інструмент фінансування малих та середніх сільгоспвиробників — аграрні розписки. Цю роботу здійснюють за сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства юстиції, Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні», який фінансує Швейцарська Конфедерація.

Виконано за допомогою Disqus