На Харківщині випав сніг, на Заході очікуються заморозки

18 квітня 2017 123 0
Поле, покрите снігом
novavlada.infoПоле, покрите снігом

В кількох районах Харківщини випав сніг. Зокрема, Олексій Гомон із Борівського району, який очолює агрофірму «Новий шлях» повідомив – сніг почав падати вночі 18 квітня, тож нині поля вкриті легкою сніговою ковдрою.

«Ранніх ярих у нас немає, у нас пшениця. Соняшник ми ще не сіяли. Якщо вдарять ще й заморозки, то може статися, що пшениця у такій фазі як нині у нас, може вимерзнути. Таке траплялось через подібну погоду у минулі роки», – розповідає Олексій Гомон.

В Гідрометцентрі повідомили – до 25 квітня гарної сонячної погоди на Сході можна не чекати. Проте, цій частині України порівняно пощастило, опади вплинуть на врожай тільки позитивно. Натомість, в Центральній та Західній Україні можливі заморозки.

«Заморозки будуть там, де не буде опадів. Стан ранніх ярих у фазі третього листка буде залежати від тривалості дії мінусових температур, ярий ячмінь може цілком добре витримати від -1 до -3. Значних пошкоджень ми не очікуємо. Вони можливі, якщо рослина досягла більшої, ніж три листки, фази розвитку. Для озимих культур така погода взагалі не шкідлива, якщо справдиться прогноз по мінусовим температурам», – повідомляє агрометеоролог Тетяна Адаменко.

За її словами, найбільше постраждають від несприятливої погоди ті, хто рано посадив картоплю.

«Ті, хто вже посадили картоплю, зробили помилку. Їм потрібно було орієнтуватися на середні багаторічні строки, рекомендується її садити після 20 квітня. Посадка картоплі у цей період мінімізує вплив можливих заморозків», – розповідає метеоролог.

Проте, найбільшої шкоди від заморозків зазнають плодові дерева, бо вже почалось їх масове інтенсивне цвітіння. Саме у цьому секторі, за словами метеорологів, ймовірна велика втрата майбутнього врожаю.

Людмила Лутицька,Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus