У Мінюсті зареєстрували нову Інструкцію щодо боротьби з АЧС (ОПИТУВАННЯ)

19 квітня 2017 111 0
Борис Кобаль, директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби
consumer.gov.uaБорис Кобаль, директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби

Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 року №111 «Про затвердження Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней» зареєстрований у Міністерстві юстиції України від 29 березня 2017 року під номером 432/30300, йдеться на сайті Держпродспоживслужби.

Директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби Борис Кобаль повідомив, що зараз документ проходить процедуру оприлюднення.

Відповідно до наказу з моменту оприлюднення втрачає чинність попередній наказ Мінагрополітики від 5 березня 2014 року №81 «Про затвердження Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней» (реєстраційний номер у Мін`юсті №363/25140 від 21  березня 2014 року).

За словами директора департаменту, епізоотична ситуація щодо АЧС на території України залишається напруженою. Стара Інструкція, яка регламентувала правила локалізації спалахів АЧС, уже не відповідала потребам часу та потребувала актуалізації.

«Це дуже важливий документ як в частині приведення вітчизняного законодавства у відповідність до вимог законодавства Європейського Союзу, так і в частині застосування нових важелів впливу для вжиття більш дієвих заходів у боротьбі з АЧС», — зазначив Борис Кобаль.

Він наголосив, що затверджена Інструкція дає нові визначення процесам, які відбуваються в рамках профілактики та боротьби з АЧС. Зокрема, запроваджується поняття біологічної безпеки, господарств з високим рівнем біобезпеки, інфікованого об’єкту тощо. Документ деталізує, що таке закритий режим роботи, зменшує межі зони захисту та зони спостереження, визначає епізоотичним вогнищем не весь населений пункт, як це було раніше, а лише його частину. Крім того, відтепер буде дозволена переробка м’яса здорових тварин із зони захисту, які не є інфікованими, але підлягають знищенню.

«Як тільки Інструкція набере чинності, наші спеціалісти всіх рівнів забезпечать її виконання», — підсумував Борис Кобаль.

 

Виконано за допомогою Disqus