Українець виростив 100 кг бананів із одного дерева

24 квітня 2017 3741 0
Калушанин Роман Гладкий вирощує у теплиці екзотичні фрукти
vikna.if.uaКалушанин Роман Гладкий вирощує у теплиці екзотичні фрукти

Калушанин Роман Гладкий у власній теплиці зміг отримати близько 100 кг бананів із одного бананового дерева, а вирощені ним лимони сягають розмірів літрової банки, пише газета «ВІКНА».

«Плоди банану київського дають до 100 кг, супер-карлика — до 60 кг. Самі банани розміром від шести до дев’яти сантиметрів. Достигати повинні на дереві, зривати зелені не можна, бо їсти такі практично неможливо», — розповідає господар.

Банани, вирощені у його теплиці, запевняє Роман Гладкий, відрізняються від тих, які завезені з-за кордону і продаються у крамницях та на ринках, мають присмак меду.

Господар понад три роки вирощує екзотичні фрукти — лимони, ананаси, банани, гранати, інжир і ківі.

Багато у Романа Гладкого і лимонів. Усі великого, «не магазинного» формату. Найбільший лимон, який вдалося виростити калушанину, був розміром із літрову банку.

«Мої лимони надзвичайно соковиті і вітамінні, проте довго не зберігаються, бо не підживлю жодною хімією. Взагалі всі свої саджанці я практично нічим не підживлюю. Тому збираю органічну продукцію», — розповідає Роман Гладкий.

У невеликих ящиках у Романа Гладкого — прищепи, які, після того, як вони приживуться, чоловік продає. У теплиці — два види лимонів: одні виростають великими, із товстою шкірою, яскраво-жовтими; інші — невеликі, жовто-помаранчеві.

Крім лимонів, у теплиці росте інжир або смоква, який починає плодоносити на третій рік, кінкан мойва, ананас.

Вирощені власноруч плоди чоловік не продає, а пригощає друзів та сусідів. На продаж множить прищепи. Продає переважно на ринках Чернівців та Івано-Франківська. Проте покупцями стають і сусіди, яким інколи доводиться відводити по кілька годин для консультацій.

Починаючи справу, Роман Гладкий не був упевненим в успіху, але за прищепами регулярно їздив до Києва.

«Поїхав у Київ і зараз привіз щеп майже на 40 тис. грн. Потерпав, бо не знав, чи приймуться. За «науку» щодо влаштування теплиць треба було заплатити кількасот євро. Вирішив, що впораюся сам. Почав багато читати і вивчати це питання. Тепер, звісно, бачу свої недоліки: наприклад, теплицю потрібно було заглибити у землю, щоб ефективність обігріву була вищою», — розповідає господар.

Перетворювати своє хобі на щось більш масштабне калушанин не планує. Каже: для того, щоб вирощувати екзотичні фрукти для промислового продажу, потрібні інші сорти, а також — підживлення та застосування «хімії».

Виконано за допомогою Disqus