Експерти порадили, як уберегтися від підробок насіння

26 квітня 2017 109 0
Ознайомтеся з порадами експертів, щоб уникнути насіннєвих шахраїв
kurkul.comОзнайомтеся з порадами експертів, щоб уникнути насіннєвих шахраїв

Під час ІІ Міжнародного форуму по боротьбі з підробками та контрафактом експерти сформували низку порад для аграріїв, які допоможуть убезпечити майбутній урожай від сюрпризів, пов’язаних із придбанням контрактного, підробленого насіннєвого матеріалу.

Тож при виборі насіння треба звертати увагу на таке:

Вартість. Звичайно, ціна не може бути основним критерієм якості, але принаймні враховувати, що справжнє виробництво недешевий процес і кожний продукт має рекомендовані ціни.

Місце самої купівлі. Ніколи не зайвим буде педантично поспілкуватися з продавцем та попросити в нього додаткову інформацію щодо товару, щоб переконатися в його автентичності.

Якість та упаковка. Фірмові речі завжди укладають в якісну упаковку з логотипом фірми. Зовнішній вигляд та якісні показники повинні підтверджуватися сертифікатом на насіння/садивний матеріал. Сертифікати видаються на кожну партію насіння.

«Секретні пастки» виробника для підробників — маркування, нанесення спеціальних голограм, магнітних смуг на тару із засобами захисту.

Сайти виробників/постачальників. Як правило, вони публікують інформацію про власну лінійку товарів, особливості власного маркування, додаткових захисних елементів, повідомляють про мережу офіційних дистриб’юторів.

Насіння/садивний матеріал реалізують самі виробники та/або компанії з іноземними інвестиціями через мережу дистриб’юторів. Єдина можливість уберегти свої поля від насіння невідомого походження — співпрацювати винятково з офіційними дистриб'юторами насіннєвих компаній.

Також фахівці відмітили: для ринку насіння в Україні контрафактом вважається ввезення продукції особами, що не уповноважені виробником або власником торгової марки та сорту, як об’єкта інтелектуальної власності, на який отримано правоохоронювані документи для здійснення імпорту товару на певній території або регіоні.

У той час як фальсифікатом буде виготовлення продукції на території України зі спотвореним змістом з копіюванням зовнішніх ознак та зовнішнього оформлення справжнього.

Тож під фальсифікат підпадає наступне: повністю неоригінальний продукт (свідоме придбання; підміна насіння при висіванні); пропозиція до продажу та реалізація продукції під чужими торговельними марками; насіння сорту/гібриду не відповідає сортовим показникам тощо; придбання насіння F2 та наступних поколінь; підмішування при висіванні низькоякісного насіння до оригінального гібриду і тощо.

Протидіють фактам підробок у сфері насінництва постійно, а от боротьба із незаконними практиками у цій галузі не має системного характеру. Необхідні заходи проводяться лише із вже виявленими підробками і жодних дій немає для того, щоб запобігати цим явищам.

Виконано за допомогою Disqus