Ціна на чорницю на українському ринку буде знижуватись — думка

5 травня 2017 509 0
Чорниця може зрівнятися в ціні з малиною
поради.pp.uaЧорниця може зрівнятися в ціні з малиною

Експерт у галузі ягідництва Олег Босий прогнозує, що ціна на чорницю на внутрішньому ринку України почне з кожним роком знижуватись. Таку думку він висловив на першій міжнародній конференції «Ягідництво та кооперація», яка відбулась у Львові.

Олег Босий зауважив, що така цінова тенденція триватиме близько 4-5 років.

«Ціна на чорницю може зрівнятися з ціною на малину. Хоча, вартість останньої, я сподіваюсь зростатиме», — зазначає Босий.

Експортувати чорницю маленькі підприємства не зможуть, оскільки сертифікація продукції для них не по кишені. Тому Олег Босий рекомендує створювати торгові об’єднання, які б могли разом сертифікувати свій товар, та виходити з ним на закордонні ринки. Великі перспективи щодо експорту має рання ягода, яку збирають у червні. Вона стабільно має високу якість як на внутрішньому, так і на європейському ринку.

«Якщо це сезонна ягода у липні місяці, то це 4 євро експортна ціна, а якщо це рання ягода, то це 6 євро експортна ціна. На півдні можна успішно вирощувати чорницю, хоча, звичайно, це буде трішки дорожче, тому що треба субстрат завозити чи з півночі Україні, чи з Білорусії, але це має сенс. Тому що в умовах жаркого півдня, вона себе почуває набагато краще, ніж, наприклад, ремонтантна малина», — розповідає експерт.

За словами Олега Босого зростають в Україні площі насаджень чорниці у закритому грунті. Відкритою залишається проблема переробки цієї ягоди, адже для вітчизняних підприємств вона поки що не надто приваблива.

Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus