Нестача вологи зумовила уповільнення розвитку кукурудзи

27 червня 2017 1049 0
Поле кукурудзи
Kurkul.comПоле кукурудзи

Дефіцит запасів продуктивної вологи в ґрунті, особливо в горизонтах 0-20 і 20-40 см саме під час проходження зерновими культурами фази молочної стиглості уповільнює темпи надходження пластичних речовин до зерна, що наливається.

Подальша відсутність опадів може призвести до формування щуплого зерна, повідомляє SuperAgronom.com.

На думку вчених Інституту зрошуваного землеробства НААН, відсутність ефективних дощів протягом тривалого періоду призведе до прискореного дозрівання ранніх зернових культур, а після непарових попередників, в окремих районах, до передчасного всихання цілих рослин. В результаті відбувається недоналив зерна, воно формується щуплим з низькою масою 1000 зерен (23-35 г).

В даний час пшениця озима знаходиться в фазі воскової стиглості зерна. Настання повної стиглості зерна цієї культури відбудеться 25-29 червня, що на тиждень раніше звичних термінів.

Кукурудза проходить фазу листоутворення (9-16 листок). В зв'язку з особливостями погодних умов в післяпосівний період (низька вологість верхнього шару ґрунту) спостерігається відставання в рості рослин на 10-15 діб проти попереднього року.

Виконано за допомогою Disqus