На деяких полях Черкащини буревій знищив 100% урожаю

5 липня 2017 710 0
Поле після негоди
facebook.comПоле після негоди

Смуга градів, шквалів, буреломів, що на початку липня частково накрила Черкаську область, подекуди знищила від 50% до 100% посівів. Найбільше постраждали посіви кукурудзи, соняшнику, сої.

Про це в ексклюзивному коментарі Kurkul.com розповів голова Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ) у Черкаській області Віктор Гончаренко.

Експерти поки не беруться називати точну площу посівів, що постраждали. За неофіційними даними, вона становить близько 7 тис. га.

За словами Віктора Гончаренка, збір інформації про збитки ускладнює відсутність зв’язку з окремими селами, де досі немає електропостачання,розряджені телефони, відсутній інтернет та навіть завалені автошляхи.

«Найбільше постраждали Золотоніський і Чорнобаївський район. Накрило майже весь Золоніський район. Хтось більше, хтось менше постраждав. Буря наробила великої шкоди спорудам. Деякі фермери зазнали колосальних збитків. Позлітали дахи, пошкоджені овочесховища. Ферми порозкривало. Однак у таких масштабах руйнувань добре, що немає загиблих. Є травмовані, їх небагато», — розповів Віктор Гончаренко.

За словами аграрія, Золотоніська райрада і райдержадміністрація працюють злагоджено для усунення ушкодень.

«Сільські голови всі підняті, райрада і райадмінстрація планують виділити посильну допомогу, але поки не озвучують суму. Уже працюють комісії по оцінці збитків. Не знаю, чи будуть виділені кошти з держбюджету», — сказав голова Черкаської АФЗУ.

Через такі обставини Віктор Гончаренко не береться прогнозувати урожай на Черкащині.

«Про цьогорічний урожай взагалі складно говорити. Є ділянки, куди заганяти комбайн не має сенсу. Залишиться тільки передискувати. Було аж три удари цього року. Перший — приморозки навесні. Потім засуха — скільки місяців не було дощів. Оті 6 мм опадів, що були нічого не значили. А зараз такої шкоди наробив буревій і град», — висловив побоювання фермер.

Про ситуацію на Черкащині також розповів іще один член АФЗУ Іван Слободяник на своїй сторінці у Facebook.

«Селяни згуртувались і допомагають один одному самі. Однак у цивілізованих країнах поза приватним страхуванням аграріїв є фонди для компенсації від таких випадків — це робиться на базі Платіжних агентств, яке я пропонував створити і в Україні», — пише Іван Слободяник.

Нагадаємо, раніше аграрії окремих районів Черкащини скаржилися на посуху, яка «спалила» і озимі, і ярі на полях. Ці райони буревій і град обійшли, однак сільгоспвиробники тут уже не сподіваються на хороший урожай.

 

Катя Капустіна, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus