Посуха може спричинити зниження урожаю зернових ― Адаменко

12 липня 2017 110 0
Тетяна Адаменко, головний  агрометеоролог Укргідрометцентру
rbc.uaТетяна Адаменко, головний агрометеоролог Укргідрометцентру

Через несприятливі погодні умови в Україні урожай пшениці та ячменю може бути нижчим на 20% від минулорічного. Таку думку висловила головний  агрометеоролог Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

Про прогноз урожаю повідомляє УНН.

Нагадаємо, пізнім культурам не вистачає вологи для нормального росту та розвитку.

«Гібридні умови цього року спричинили таку ситуацію, що умови для формування врожаю ранніх колосових, тобто, озимих і ярих пшениці та ячменю, гірші, ніж минулого року. Це відбулося за рахунок того, що тривалий період в Україні спостерігається дефіцит опадів»,  ― повідомила Тетяна Адаменко.

Помірний температурний режим в Україні не дозволив посусі проявитися раніше.

«Лише помірний температурний режим, який в нас спостерігався у квітні-травні, не дав розпочати «розквітнути» грунтовій посусі ще раніше. Але у другій половині червня з підвищенням температури грунтова посуха почала посилюватися і вже на 20 червня ми мали в низці областей жорстку грунтову посуху, коли в метровому шарі грунту практично не залишилося вологи для формування урожаю», ― розповіла фахівець.

За словами Тетяни Адаменко, такі несприятливі умови збіглися з періодом формування і наливу зерна, тому низка областей отримає урожай значно гірший, ніж минулого року.

У західних областях ситуація з опадами склалася набагато краща.

«Дощики там проходили рівномірно, вологість грунту підтримувалася на належному рівні. Тому там урожай буде добрий», ― повідомила експерт.

Виконано за допомогою Disqus