Фермери Черкащини просять відшкодувати завдані стихією збитки

18 липня 2017 194 0
Фермери Черкащини просять відшкодувати завдані стихією збитки
procherk.info

Сільгоспвиробники Черкаської області направили офіційне звернення до державних органів влади з проханням повністю або частково відшкодувати фермерам та дрібним сільгосппідприємствам збитки, завдані буревієм і градом 1 липня.

Про це повідомили в місцевій Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ).

«Як відомо, 1 липня 2017 р. Черкащину спіткало стихійне лихо . Загальна сума збитків склала орієнтовно 400 млн грн, пошкоджено та знищено 7 тис. га посівів. У тому числі повністю або частково знищені посіви дрібних сільгосппідприємств, фермерських господарств, зокрема, у ФГ «Тупіцький», ФГ «Меліса», ПП «Агротрест», ФГ «Озон», ФГ «Шанс» Драбівського району, ФГ «Ол Під», ФГ «Левада-Агроплюс», СФГ «Шанс» Чорнобаївського району та багато інших», — ідеться в повідомленні.

За словами аграріїв, через нерозвиненість страхового ринку вони можуть розраховувати на підтримку держави у скрутний для них час.

Отже, у зверненні фермери просять вирішити кілька питань:

  1. Повністю або частково відшкодувати фермерам та дрібним сільгосппідприємствам завдані стихією збитки.
  2. Списати або реструктуризувати на 2-3 роки орендну плату за землі державної власності.
  3. Використати обіцяні Урядом кошти на підтримку аграрного сектора  в першу чергу на відшкодування завданих стихією збитків фермерам, дрібним та середнім сільгосппідприємствам.
  4. Фонду підтримки фермерських господарств поворотні безпроцентні позики в першу чергу фермерам, які постраждали від стихійного лиха. Для цього збільшити фінансування фонду та зробити перерозподіл коштів між областями.
  5. Розглянути можливість надання за участю держави товарних або фінансових кредитів постраждалим від негоди с/г підприємствам і фермерським господарствам.

Аграрії просять розглянути звернення терміново із зазначенням термінів і механізмів відшкодування завданих збитків.

«… бо земля не може чекати», — пише голова АФЗУ Драбівського  району Валерій Перепелиця.

Лист-звернення уже направили до Кабінету міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Українському фонду підтримки фермерів, Черкаської обласної державної адміністрації та Черкаської обласної ради.

Виконано за допомогою Disqus