Першу партію фермерських кавунів відправили до Києва баржею НІБУЛОНА

31 липня 2017 487 0
Кавуни на баржі
facebook.comКавуни на баржі

Першу партію кавунів із Херсонщини на баржах компанії «Нібулон» відправили з Голої Пристані до Києва уже цієї неділі 30 липня.

Про це повідомив головний редактор онлайн-видання «Херсонська правда» Тарас Бузак на своїй сторінці у Facebook.

Читайте за темою: Фермер із Херсонщини доставлятиме кавуни в столицю на баржах НІБУЛОНА

Партію кавунів сформували фермери Голопристанського та Скадовського районів Херсонщини — компанія «Південний експорт», кооператив «Південний союз», фермерські господарства «Успіх», «Вікторія 8», «Алмаз», «Південна земля», ПП Олександр Синенко — разом із компанією «Нібулон» у рамках спільного логістичного проекту.

Місцеві аграрії називають цю подію історичною, адже вперше за 14 років херсонські кавуни попливли Дніпром до Києва.

Керівник фермерського господарства, депутат обласної ради Олександр Синенко розповів, що головним завданням на майбутнє є брендування бахчової продукції з Херсонщини та вихід на ринок Західної Європи.

«Ми повинні скласти конкуренцію бахчі з Греції, Іспанії та Італії. Годі мріяти — пора діяти! Ці  підприємства та господарства Херсонщини сформували певний пул для розвитку території і реалізації баштанної продукції», — запевнив Олександр Синенко.

Першу баржу за традицією готували до відправлення урочисто. Серед присутніх на заході були генеральний директор компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський, голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв та херсонські фермери.

«Коли спілкуєшся з творчими людьми і до того ж коли сам бачив як це робилося, то чому б не відродити давно забуте, незаконно забуте українцями? Саме з разом Андрієм Гордєєвим виникла така ідея. Тоді нас називали мрійниками. Але ми пообіцяли і ми зробили. Весь цивілізований світ знає, що там, де є річки, злочин не робити перевезення річковим транспортом», — прокоментував ідею відродження перевезення кавунів по Дніпру Олексій Вадатурський.

У свою чергу Андрій Гордєєв розповів, що протягом 3-4 днів близько 300 т херсонських кавунів буде доставлено на прилавки торговельної компанії «Сільпо» в Києві.

«Сьогодні історична подія — відновлення водного сполучення з Києвом для транспортування нашої продукції. Я думаю що ми здивуємо наших земляків, і це стане тим кроком, який потрібен всім нам. Наші аграрії мають бути впевнені в ринку збуту, а громадяни — забезпечені якісною продукцією», — закликав очільник області.

За словами учасників проекту, завдяки сучасному обладнанню тепер для завантаження кавунів на судна необхідно мінімум ручної праці, адже усе механізоване.

Планується, що протягом двох місяців баржі робитимуть близько 50 ходок кожного дня. Транспортуватимуть не тільки кавуни, а й цибулю, моркву, помідори та інші коренеплоди.

«Перевозячи кавуни річкою, ми зменшуємо ризик їх пошкодження, а також знімаємо навантаження на дороги. Щодо логістичної ціни, то ми знизимо ціну перевезення від 1 грн до 60-65 копійок», — розповів Олександр Синенко.

Також він познайомив присутніх з новинкою селекції — безкісточковим кавуном, який також попливе на Київ.

Щоб розвіяти всі сумніви щодо якості херсонських кавунів, лабораторія під відкритим небом провела хімічний аналіз бахчевих.

Аналіз підтвердив — кавуни екологічно чисті та смачні. У цьому присутні переконалися під час дегустації різних видів цих великих ягід.

Нагадаємо, що цій події передувало підписання угоди між компаніями ТОВ «Нібулон», торговельною мережею «Сільпо», проектом Агентства США з міжнародної допомоги USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» та місцевими фермерами.

Виконано за допомогою Disqus