23 грудня 2017, 13:14, Україна

Для підтримки сільського господарства на сході України потрібно $6 млн — ФАО

Сільські домогосподарства, які постраждали від конфлікту на сході України, терміново потребують допомоги для відновлення сільськогосподарського виробництва. Загальна вартість термінової допомоги, необхідної найуразливішим верствам населення, оцінюється експертами приблизно в $6 млн, повідомляє прес-служба ФАО.

Цей вид допомоги сприятиме збереженню і відновленню джерел засобів до існування, відновлення доходів і забезпечення стійкої продовольчої безпеки — Організація оцінила економічну й соціальну уразливість усіх сільських домашніх господарств, розташованих як у контрольованих урядом, так і непідконтрольних районах. Також були проаналізовані рівень впливу зовнішніх негативних чинників на населення і стратегії їх подолання, що використовуються постраждалими домогосподарствами.

«Щоб не вважатися вразливим, домашнє господарство повинно мати принаймні один функціональний сільськогосподарський ресурс і один функціональний транспорт. З огляду на це визначення, трохи більше половини опитаних домогосподарств можуть вважатися вразливими», — йдеться в повідомленні.

На сьогодні 55 % домогосподарств, як і раніше відчувають грошову бідність, причому одна третина з них живе в бідності з доходом нижче $100 на місяць. Економічна (трудова) міграція прогресує, покриваючи до 30 % домашніх господарств у контрольованих урядом районах і половину домашніх господарств у непідконтрольних районах. Більшість населення, що займається тваринництвом і представляє 87 % усіх фермерів, повідомили про часткову загибель поголів’я — в основному через відсутність корму для тварин або готівки, що, у свою чергу, є прямим результатом зростання цін і зміни структури посівів. Хоча 95 % домогосподарств мають доступ до землі, тільки 61 % займаються рослинництвом — у порівнянні з 91 % у 2015 р.

«Сільське населення має великий потенціал, тому інвестиції можуть надати йому можливості для різних шляхів розвитку. Це потрібно розпочати зі створення базової фізичної та соціальної інфраструктури, наприклад, шляхом надання обладнання, знань і допомоги по кооперації між фермерами», — повідомив координатор надзвичайної програми ФАО в Україні Фаррух Тоїров.