8 лютого 2018, 17:55, Україна

На Луганщині запровадили новий кредитний інструмент для аграріїв

На Луганщині запровадили новий кредитний інструмент для аграріїв, який буде діяти на підконтрольній Україні частині області. Презентація аграрних розписок відбулась 7 лютого в Сєвєродонецьку. Про це повідомляє Національний прес-клуб «Українська перспектива».

«Це новий перспективний інструмент залучення товарних та фінансових ресурсів у сільськогосподарське виробництво, як рослинницької, так і тваринницької продукції. Аграрні розписки убезпечать аграріїв від ризику зростання відсоткових ставок, коливання курсу іноземних валют, та нададуть необхідні ресурси для проведення сільськогосподарських робіт», — оцінив важливість нового інструменту заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Вадим Данієлян.

На презентації відзначили вчасність та доречність впровадження аграрних розписок в області. Адже торік, навіть за несприятливих погодних умов луганські аграрії зібрали понад 1,3 млн т зернових із врожайністю 34,1ц/га. З цим показником Луганщина посіла четверте місце серед восьми областей степової зони України. Валовий збір технічних культур 2017 р. в області склав 621 тис. т, з яких 605 тис. т припали на соняшник. Ця культура вирощується тут традиційно й забезпечує високу врожайність.

До роботи з новим фінансовим інструментом долучаються і кредитори, які готові надавати місцевим сільгоспвиробникам фінансові та матеріально-технічні позики.

Серед них — відома міжнародна компанія Syngenta, яка активно працює на українському аграрному ринку й однією з перших почала використовувати у своїй практиці аграрні розписки.

За словами керівника Програми IFC з розвитку фінансування агросектору Лії Сороки, досвід восьми українських пілотних регіонів, де вже випробувані аграрні розписки, доводить їх ефективність. Саме тому тому його варто запозичувати й сільгоспвиробникам Луганщини.