11 лютого 2018, 11:30, Світ

Вчені розшифрували ДНК колорадських жуків

Американські генетики вперше розшифрували ДНК колорадських жуків. Вони виділили в ній кілька генів, які відповідають за незвично швидке пристосування комах до нового клімату й екології, повідомляє agro-max.ru.

«Нам не вдалося знайти серйозних відмінностей у структурі генів, що відповідають за опір інсектицидів, між колорадськими жуками та іншими комахами. Схоже, що вони отримали цю здатність не в результаті появи нових властивостей або перебудови генома. Усе це робить загадку ще більш цікавою для вивчення», — розповідає генетик з університету Вісконсіна в Медісоні Шон Шовілль.

Перші спроби знищити колорадських жуків за допомогою пестицидів закінчилися провалом — жуки швидко пристосовувалися до отрути. Боротьба зі шкідниками ускладнюється тим, що в них немає природних ворогів за межами США. Вчені зробили перший крок до того, щоби зрозуміти, у чому причина подібної невразливості жуків. Вони розшифрували їх ДНК і порівняли їх геном з іншими шкідниками й нешкідливими комахами.

Виявилося, що ДНК картопляних шкідників містить кілька десятків генів, що відповідають за виробництво дуже широкого набору ферментів, здатних перетравлювати вкрай різноманітні білки й цукри. Це, як вважають генетики, дозволяє жуку бути практично всеїдним, незважаючи на його вузьку «спеціалізацію» на картоплі та інших представниках пасльонових.

З іншого боку, генетики не змогли знайти гени, що відповідають за невразливість колорадських жуків, — ті ділянки ДНК, які зумовлюють протидію інсектицидам, у них мають ту ж структуру й розміри, як і в інших комах. Як сподіваються вчені, подальше вивчення генома допоможе їм зрозуміти, як саме працює ця «суперздатність» жуків.

Проте вченим вдалося знайти «ахіллесову п’яту» комах: виявилося, що їх клітини широко використовують короткі молекули РНК для блокування дії певних генів, що можна використовувати для створення більш ефективних версій інсектицидів, до яких шкідники пристосуються вже не так швидко.