26 березня 2018, 08:43, Зерно

Весняні посівні роботи затримуються через погодні умови

Враховуючи погодні умови початку березня, сільгоспвиробники сподівалися на швидкий прихід весни, проте повернення холодних циклонів та «щедрі сніги» внесли свої корективи у плани аграріїв. SuperAgronom.com дізнавався у вітчизняних агрономів, коли ті планують розпочати весняну посівну.

Аграрії північних та центральних областей повідомляють про затримку з проведенням весняної посівної. Для прикладу, на Київщині поля досі вкриті десятисантиметровим шаром снігу, у господарствах чекають нагоди нарешті вийти у поля, проте усе залежить від погоди.

«Для прикладу у минулому році сівбу розпочали 1 квітня, що буде цього року сказати не можу, проте орієнтуємось на 5-10 числа квітня. Чекаємо танення снігу, аби нарешті вийти у поля і провести підживлення. Нічого не поробиш, сіяти доведеться не по календарних строках, а по погоді», — зазначив головний агроном «ТАК-Агро» В'ячеслав Нескоромюк.

На Заході конкретних прогнозів стосовно початку посівної також не чути.

«На полях ще сніг, коли почнемо сіяти сказати важко, проте орієнтуємось на першу декаду квітня. Техніка готова, з понеділка почнемо готувати насіння. Як зазначають колеги-агрономи з інших господарств області, раніше перших чисел квітня ніхто у поля не вийде», — зазначив агроном Саутберг Холдингз (Тернопільська область) Олександр Маленький.

Весняна посівна затримується і на Півдні, місцеві сільгоспвиробники скаржаться на мінусові температури, які не дозволяють розпочати роботи згідно строків.

«Добрива сьогодні закінчили вносити під посів, вносили карбімід 150 кг/га. Починати посів збирались 2 дні тому, але погодні умови поки не дозволяють, вдень ще тримається мінусова температура», — розповідає головний агроном господарства «Теллус-Юг», (Херсонська область) Андрій Щедрінов.

Він додав, що в цьому році посівна, напевно, почнеться одночасно по всій Україні.