27 березня 2018, 15:47, Світ

Країни ЄС хочуть заборонити використання неонікотиноїдів

Країни Європейського союзу розглядають пропозицію Європейської комісії про можливість заборони трьох неонікотиноїдів, а саме — імідаклоприду, тіаметоксаму і тканіанідіну. Про це повідомляє zerno-ua.com.

Провівши систематичний огляд наукових даних, Європейська організація з безпеки продовольства EFSA (European Food Safety Autority) підтвердила, що застосування трьох пестицидів з групи неонікотиноїдів пов'язано з ризиками для популяцій диких і медоносних бджіл.

З 2014 р. Європейський союз ввів мораторій на використання неонікотиноїдів, виробляються і продаються різними компаніями. Крупні виробники пестицидів стверджують, що не існує реальних свідчень глобального зниження чисельності бджіл, викликаного безпосередньо в результаті застосування неонікотіноідних пестицидів. На їхню думку, зниження популяції бджіл є комплексним явищем, викликаним низкою факторів. Присутні також переконання, що заборона на неонікотиноїди може в подальшому спровокувати додатковий шкоду, змусивши фермерів розширювати сільськогосподарські угіддя.

Голосування щодо заборони на використання неонікотиноїдів було призначено на 22 березня 2018 р, але через розбіжності дата була перенесена.