10 вересня 2015, 11:15, Україна

Україні потрібне законодавство налаштоване на збереження землі та її якості — думка

Україні потрібне законодавство, яке буде чітко працювати на збереження землі та її якості, про це AgroNews сказав співголова Комітету захисту рідної землі Степан Хмара.

За його словами, земля — ​​це одне із стратегічних питань національної безпеки держави України і навіть більше — безпеки української нації.

«Усе залежить від того, хто буде володіти нашою землею. Сьогодні у світі події розвиваються так, що проблема харчових продуктів буде з кожним роком ставати гострішою. Тому що земля не збільшується, кількість населення росте і це проблеми майбутнього. Тому до нашої землі буде прикута геополітична увага, так як українська земля — ​​це дуже велике багатство, яке має належати саме українському народу, який століттями жив тут, формувався, відстоював права і проливав кров за цю землю», — говорить експерт.

На його переконання, зараз відбуваються дуже небезпечні тенденції. З 1 січня 2016 р. наша влада хоче запустити ринок землі, перетворити землю на товар купівлі-продажу.

«Я завжди відстоював думку, що земля — ​​не товар і не може бути товаром. Це ресурс, без якого не може існувати нація і цей ресурс повинен належати всім поколінням. Товаром може бути і повинен бути тільки продукт діяльності на цій землі», — упевнений Степан Хмара.

Експерт переконаний, що реформи в аграрній системі давно перезріли. На жаль, влада про реформи не говорить і все зводиться лише до того, є земля товаром чи ні.

«Я вважаю, що у першу чергу треба прийняти повноцінний ряд законодавчих актів і зробити все, щоб вони виконувалися. Першим треба розробити законодавство, яке чітко налаштоване на збереження землі та її якості. А також форми господарської діяльності — земля повинна даватися тим, хто хоче, може і вміє господарювати на ній», — додає Степан Хмара.