15 травня 2018, 12:13, Україна

Вітчизняні виробники повідомили, як заробити на делікатесах

Українські виробники чорної ікри, хамону та прошутто розповіли про можливості отримання доходів від цього делікатесу, передає Новое Время.

Прибуток від їстівного чорного золота можна отримати через 5 років.

«Ми вже 5 років займаємося цим, але поки що вкладаємо кошти постійно і не можемо до нуля дійти. Думаю, і в наступному році не дійдемо. Адже за 5 років ми платили оренду, заробітну плату, виробляли і купували корми, платили за електрику і так далі, і нічого з цього фактично не мали або мали дуже мало. Тобто наші витрати значно перевищують доходи», — стверджує генеральний директор сільськогосподарського підприємства Bester Юрій Яременко.

Потужність виробництва досягає 15 кг/доба, в сезон нересту виходить до 1 т ікри, яка за кілька годин потрапляє на полиці українських магазинів або експортується в Марокко, Китай, Францію.

Ще одним ризиком цього бізнесу є цінова нестабільність. За словами директора сільськогосподарського підприємства Bester Антона Яременка, ціна ікри, як ціни на нафту, постійно змінюється.

Також на українському ринки з’явилися хамон і прошутто, які виготовляються в Україні за італійськими традиціями.

«Базові речі повністю взяті звідти. Ми прагнемо, щоб це було схоже на італійські аналоги. Але є своя специфіка, тому що у нас сировина трохи відрізняється від італійської», — розповідає партнер компанії Ham.Lo Сергій Чучков.

Від виробництва хамону та прошутто прибуток можна отримати за 12 місяців. Крім того, за ціною хамон і прошутто конкурують лише між собою.