22 травня 2018, 13:05, Земля

ВР підтримала закон, який частково дозволяє продаж землі

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроект №7060 «Щодо стимулювання створення і розвитку сімейних фермерських господарств», що дозволить фермерам придбати земельні ділянки, які вони орендують у держави. Про це повідомляє ubr.ua.

Документ дозволяє фермерам брати в оренду земельні ділянки строком на 7 років (для садів — 25 років). У цей період їм буде заборонено передавати ділянки в суборенду або змінювати їх призначення. Після закінчення цього терміну фермер отримає право продовжити оренду на той самий строк і на тих же умовах, викупити наділ з розстрочкою до 20 років або безкоштовно приватизувати ділянку в межах 2 га. Скористатися цією можливістю не зможуть іноземці та особи, що вже мають у власності більше 20 га землі.

В рамках цього закону, місцева влада зобов’язана виставити на аукціон землі с/г призначення у розмірі не менше від половини сумарного об’єму минулорічних торгів. Наприклад, якщо в 2017 р. сільрада передала в оренду 100 га землі, в 2018 р. необхідно передати не менше 50 га.

Одночасно, закон змінює правила безкоштовної приватизації земель для особистого господарства. Розмір приватизованих ділянок зменшили до 1 га, також цю землю протягом 7 років не можна буде продавати, здавати  в оренду чи змінювати її призначення. Також зменшився перелік осіб, що мають право на безкоштовну приватизацію:

  • працівники державних підприємств культури;
  • педагогічні, медичні та фармацевтичні працівники в сільській місцевості та смт, пенсіонери, що працювали в цих сферах;
  • чернобільці 1 категорії;
  • ветерани АТО;
  • громадяни, яким належать будівлі на цих ділянках.

Сьогодні депутати відправили цей законопроект до другого читання. Оскільки документ підтримує більша частина народних обранців, швидше за все він буде прийнятий.