22 червня 2018, 08:45, Україна

Експерти назвали поточній вегетаційний період одним з найбільш посушливих

Попри те, що критичних проблем з вологозабезпеченістю посівів на більшій частині територій наразі не спостерігається, експерти називають поточний вегетаційний період одним з найбільш посушливих. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на УкрАгроКонсалт.

Протягом першої половини червня, агрометеорологічні умови для росту і розвитку сільськогосподарських культур, в результаті тривалої сухої погоди, були несприятливими.

«Так, протягом першої — початку другої декади червня, в Україні спостерігалася нестійка погода. Значні коливання середніх добових температур повітря і перепади температури протягом доби — від дуже низьких нічних у першій половині червня, до жарких днів в кінці періоду. Середньодобова температура повітря виявилася в східній половині країни близькою до норми і становила 15,5-17,5°С, в північній — на 1,5-2,6°С нижче норми і становила 14,0-19,0 °С, в західній половині країни — на 1,0-4,3°С вище норми і становила 19,4-22,9°С», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що невеликі опади, місцями з грозами, шквалами, градом, спостерігалися на більшій частині території країни. За даними Українського гідрометеорологічного центру, станом на 10 червня їх кількість становила 25-50% норми і тільки в окремих районах східних, західних, місцями в центральних областях ця кількість сягала 60-70% норми. Кількість днів без ефективних дощів сягала і перевищувала 2 місяці.

За експертною оцінкою, в середньому по Україні це один з найбільш сухих вегетаційних періодів за весь період спостережень.

«Під озимими і ранніми ярими зерновими культурами на половині посівних площ вологозабезпеченість оцінювалася як незадовільна, на чверті площ — недостатня для повноцінного врожаю ранніх колосових. Різкого і масового погіршення стану посівів озимих культур все ж не відзначалося, але тільки завдяки вологі на початку весни і оптимальним накопиченням її, які були забезпечені опадами холодного періоду. Однак в південних і південно-східних областях частина посівів пошкоджена посухою», — додали експерти.

В цілому стан посівів озимих культур на території країни переважно задовільний та добрий.