20 липня 2018, 12:34, Україна

Мартинюк не прийняв жодних дій для протидії рейдерству

Від рейдерства аграрії потерпають вже не перший рік. Незважаючи на те, що кількість рейдерських атак зростає, досі не прийнято жодних дій для запобігання цьому явищу. Про це йдеться в матеріалі за підсумками роботи в.о. міністра аграрної політики та продовольства Українини Максима Мартинюка АgroРolit.com «Максим Мартинюк — рік за кермом — провали є, а досягнень zero».

Для прикладу, за словами заступника міністра юстиції з питань державної реєстрації Олени Сукманової, з 15 липня до 15 листопада 2017 року до антирейдерських штабів надійшло 500 звернень, з них близько 130 — з ознаками рейдерства.

Тим часом, ані виконавча, ані законодавча гілки влади не можуть вирішити цю проблему. На думку Сергія Шабовти, рейдери активізувалися через початок розмов щодо зняття мораторію на купівлю земель с/г призначення. Останні, переконаний Сергій Шабовт, хочуть підготуватися до відкриття ринку землі, яку потім можна буде вигідно продати.

«Рейдерство — це злочин. Аграрії жодним чином не захищені правоохоронною системою. Мінагрополітики жодних зусиль не робить Більш того, саме міністерство є місцем витоку інформації щодо привабливих підприємств. Завжди головним співучасником кожного злочину є державний чиновник. Рейдери виходять лише тоді коли вони отримають підтримку у владних кабінетах і купили мовчання з боку правоохоронної системи. Лише за таких умов відбуваються рейдерські атаки», — каже фахівець.

Тим часом Мінагрополітики, за словами голови громадської організації «Бізнес-Варта» Ольги Матвіївої, не тільки не співпрацює з аграріями, але й взагалі не бере участі у процесах подолання рейдерства.

«Одного разу в.о. міністра прийшов на кілька хвилин, але до кінця зустрічі не побув, а наступного дня не з’явився взагалі. З точки зору практики я не бачу їхньої участі ніде», — повідомила Ольга Матвіїва.

Оскільки профільні органи не спромоглися вирішити проблему, експерти та фермери запропонували урядові та парламенту підтримати т.зв. «антирейдерський» законопроект №8121. Лише 12 липня ситуація зрушила з мертвої точки: Верховна Рада прийняла законопроект у першому читанні. Звичайно, аграріям потрібні відповіді вже зараз, однак доведеться ще зачекати — як мінімум до вересня. Хоча можливість того, що парламентарі приймуть закон вже у перші місяці нової сесії — дуже малоймовірна.

На думку заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука, головний здобуток цього законопроекту в тому, що він дозволить перешкодити зловживанням з боку державних реєстраторів. Він чітко визначає умови роботи держреєстратора і його відповідальність. Проте законопроект не виноситься поки що на друге читання.