25 листопада 2018, 12:20, Світ

Молдавська компанія закупить українські горіхи

Директор молдавської компанії Monicol Думітру Викол розповів, що з початку третьої декади листопада цього року підприємство почне імпортувати волоський горіх з України. На переробку і подальший експорт завезуть від декількох сотень до тисяч тонн продукції. Про це повідомляє East-fruit.com.

Керівник підприємства пояснює, що це вимушений захід. Адже на ринку горіху в Молдові, у поточному році сформувався дефіцит якісного горіха з садів. А горіх з лісосмуг і алей уздовж доріг, пропонований переробникам фізособами, по-перше, вартісний, по-друге, також невисокої якості. До того ж, легальні закупівлі цього товару гальмує наявний у Молдові податок на джерело виплат фізособам у розмірі 5% (податок, згідно з чинним регламентом, з продавця продукції утримує на користь держави підприємство-покупець).

Monicol — велике підприємство-експортер, яке прагне виконати нечисленні в цьому році контракти на поставку продукції європейським покупцям. Тож якісний і недорогий горіх з України — рішення проблеми. Як оголосив нещодавно прем'єр-міністр ​​Павло Філіп, на частку Monicol припадає приблизно 20% експорту горіху з Молдови.

На молдавському ринку в жовтні закупівельна гуртова ціна на ядро ​​волоського горіха у порівнянні з вереснем скоротилася на третину — до $3,89/кг. Основні партнери-покупці горіху з Австрії, Німеччини та Франції тепер закуповуватимуть якісний і дешевий горіх з США, Чилі й Туреччині.

При цьому прогнози експертів врожаю волоського горіха погіршуються. На фінальному етапі збиральної кампанії урожай оцінювався лише в межах 60-65% від минулорічного показника. У 2017 р. з 24 тис. га горіхових плантацій різного типу зібрали 40 тис. т горіху в шкаралупі.