17 грудня 2018, 16:08, Україна

Українським аграріям не бачити дотацій на один гектар — Мартинюк

Україні не варто використовувати досвід європейських країн в частині надання держпітримки для аграріїв. Про це розповів т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк під час Х Міжнародної конференції «Ведення агробізнесу в Україні», яка пройшла 12 грудня поточного року в Києві. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Нагадаємо, аграрії не можуть отримати дотації за придбану сільгосптехніку.

AgroPolit.com продовжує флешмоб #GoЗаАгроДотаціями і закликає всіх аграріїв підтримати його.

За словами Максима Мартинюка, європейські програми підтримки містять чимало інструментів, зокрема пряме дотування на 1 га землі. Наприклад, у Франції де переважною формою господарювання на селі є дрібне фермерство, вони підтримують фермерство більше як спосіб життя, який дозволяє отримати різноманіття різної продукції, ніж як бізнес.

«Моя світоглядна позиція полягає в тому, що український АПК досяг такого рівня, який дозволяє не калькувати європейську систему дотацій (тим більше, що ставлення до неї неоднозначне навіть усередині ЄС). У нас немає мети, та й немає ресурсу, якщо чесно, щоб роздавати гроші на гектар. Такий підхід нічого не стимулює. Тому в наступному році ми зосередимося на точковій підтримці галузей, які найбільше цього потребують, насамперед у тваринництві. Галузь все ще ностальгує за спецрежимом ПДВ, тому нас критикують за ці профільні програми. Але, попри критику, ми хотіли б, щоб вони продовжували діяти, оскільки лише за 3+ років стане очевидна їхня ефективність», — заявив Максим Мартинюк.

Очільник міністерства аграрної політики наголосив, що тваринництво та садівництво — це ті програми, які мають великий потенціал у виробництві продукції з високою доданою вартістю.

Також т.в.о міністра зачепив у своїй розповіді земельне питання.

«Ринок землі — це спільний біль. Я послідовний прихильник земельної реформи, але є очевидним, що політичної волі для голосування за законопроект про вільний обіг с/г земель зараз немає. Тому ми наразі займаємося тим, що один за одним нівелюємо міфи, які супроводжують це питання», — заявив Максим Мартинюк.

Очільник Мінагрополітики впевнений, що інвесторів, особливо міжнародних, важко чимось здивувати — вони звикли працювати в будь-яких системах координат. Для них принципово важливо, щоб ці координати не змінювалися або змінювались прогнозовано. Уряд чудово це розуміє, тому реалізує реформи не лідерського типу — імені самого себе, а в фундаментальному, системному, закріпленому нормативними документами форматі, який забезпечить спадковість та дасть можливість формувати інвестиційний план хоча б у масштабах однієї, окремо взятої галузі (не лише аграрної) на роки вперед.