2 жовтня 2015, 16:17, Україна

Аграрії економитимуть на МТР

Аграрії у 2015 р. використовуватимуть менше матеріально-технічних ресурсів, про це агропорталу Kurkul.com сказав директор інформаційно-аналітичної компанії «ПроАгро» Микола Верницький.

За його словами, під час посівної перед аграріями постає питання нестачі коштів для забезпечення матеріально-технічними ресурсами. У цьому полі ситуація щороку незмінна. Державою фінансування не виділяється вже більше 15 останніх років і це позитивно. Власниками підприємств усе необхідне закуповується власними силами. Бізнесмени завжди шукають компроміс, наприклад, купують частину дорогого елітного насіння та частину вітчизняних сортів або ж сортів української чи власної репродукції.

Читати по темі: «Микола Верницький: Цьогоріч аграрії використовуватимуть менше МТР (Бліц-інтерв’ю)»

«Можна сказати, що у 2015 р. аграрії використовуватимуть менше матеріально-технічних ресурсів. Але досвід вказує, що це не обов’язково призведе до зниження врожайності. Адже й у 2014 р. власники сільських господарств скаржилися на девальвацію, подорожчання ресурсів та нестачу коштів. Урожай же зібрали не набагато менший, ніж попереднього року, хоча й знизили посіви кукурудзи. А врожай пшениці був вищий, ніж позаторік, чому посприяли погодні умови», — сказав експерт.

Також додав, що фактор економії присутній, але не основний. За рахунок зниження витрат можна варіювати прибутком. Проте собівартість продукції при цьому зазвичай кардинально не змінюється.