7 жовтня 2015, 18:22, Україна

Посівна на Херсонщині знаходиться під загрозою

Посівна озимих на Херсонщині під загрозою зриву, пише Кherson.pro.

На сьогодні аграрії із 491,6 тис. га площ засіяли менше третини — всього 140,6 тис. га, і на цьому зупинилися. Причина: осіння засуха. Адже дощі востаннє випадали ще у липні.

«На парах рівень продуктивної вологи не перевищує 30-40 мл, при нормі 116-120 мл. Є такі поля, де земля взагалі спеклась у камінь. При спробі її обробляти ламаються плуги. Оптимальні строки посіву вже упущені — селяни не ризикували сіяти у сухий ґрунт», — коментує директор Інституту зрошуваного землеробства НААН України, доктор сільськогосподарських наук Раїса Вожегова.

Допустимі строки осінньої посівної для озимої пшениці завершуються 20-25 жовтня, ячменю — 5 листопада. Перші опади на Херсонщині синоптики прогнозують лише 13-14 жовтня. Але не факт, що це будуть зливи. А оскільки дощів не буде, то і продовження посівної може не відбутися.

І значить, урожай зернових наступного року складе чверть від нинішнього — у кращому випадку. І аналогічна ситуація складається у сусідніх Одеській і Миколаївській областях. Якщо озимі не виростуть, продовольчого зерна для випікання хліба та виготовлення макаронних виробів доведеться закуповувати у північних і центральних регіонах України, якщо не за кордоном. І ціна його може виявитися набагато вище тієї, що склалася у 2015 р.