14 травня 2019, 07:30, Україна

Засновник кооперативу поділився досвідом використання іноземних грантів

У 2011 р. у селі Спас на Івано-Франківщині Михайло Стовпюк заснував кооператив «Чиста Флора». Членик кооперативу займаються збором та заготівлею лікарських трав та ягід. Про це йдеться в інтерв’ю на Kurkul.com.

Читати більше: Все про сільськогосподарські кооперативи

Для розвитку бізнесу «Чиста Флора» неодноразово використовувала іноземні гранти.

«Для нас усе почалося зі співпраці з МБФ «Добробут громад» Міжнародної Благодійної Фундації «Хайфер Проджект Інтернешенл». У них була програма боротьби з бідністю. Тоді вони працювали в Карпатському регіоні, а ми надавали їм консультаційні послуги. Тоді ж ми й подали вперше документи на отримання гранту від цієї організації». — розповів засновник кооперативу.

На грантові кошти закупили перше якісне обладнання для джемів та варення, а також сушильні барабани.

Окрім іноземних грантів, Михайло Стовпюк також отримав вітчизняний.

«У нашій РДА дізналися, що МХП в рамках конкурсу «Село: Кроки до розвитку» буде надавати невеликий мікрогрант — 50 тис. грн на розвиток господарства чи закупівлю обладнання. Конкурс оголошувався якраз для Івано-Франківської та Тернопільської областей. Я спочатку, чесно кажучи, поставився до цієї інформації скептично», — розповів фермер.

Це був його перший досвід вітчизняних грантів.

«Було понад 25 учасників, які подавалися на конкурс із нашої області. І мені цікаво було, як вони всі переживали і які були емоції. Звичайно, не всі змогли захистити свій бізнес-план. Відбір тоді пройшли 17 із них. Свій захист ми пройшли успішно, так як досвід у нас уже чималий. Сподобалося також, як перевіряли всю бухгалтерію, чи заключені договори, чи дійсний розрахунковий рахунок. Усе йшло надзвичайно прозоро», — ділиться досвідом засновник «Чистої Флори».

Грантові кошти були перераховані дуже швидко. На них придбали спеціальний принтер, який значно полегшив маркування. Люди вже не мали робити це вручну.