20 липня 2019, 10:45, Україна

Гектар міскантусу може замінити 10 тис. кубометрів газу

Трирічна плантація енергетичного міскантусу дає 25 т сухої фітомаси з гектара, що здатна замінити 10 тис. м³ і більше природного газу. Повідомляє agrarii-razom.

«Міскантус — багаторічна культура, абсолютно сприйнятна для нашої зони. Адекватно реагує на наші кліматичні умови. За рік може виростати до 3-4 м у висоту», — розповів заступник директора з наукової роботи УкрНДІПВТ імені Леоніда Погорілого Микола Новохацький.

За його словами, культура розмножується вегетативно — ризомами (шматочками кореневища). Хоча певні рослини можуть давати суцвіття, насіння вони не утворюють, тому що це міжлінійний гібрид. Для закладки плантації потрібно приблизно 16 тис. ризом/га.

Над схемою посадки інститут працює з 2012 р. Дійшли до висновку, що найоптимальніше садити 90*70 см. (90 см – це міжряддя, 70 – відстань між рослинами в рядку).

Протягом першого року вегетації із висаджених ризом виростає 3-4 стебельця, але продуктивність надземної маси ще доволі незначна — 7-8-12 ц/га. Травостій рідкий і як правило його не збирають.

«В такому випадку ми зрізаємо рослини і розкидаємо по полю в якості мульчі для захисту ґрунту від випаровування вологи», — уточнив Микола Новохацький.

Читати за темою: Вчені назвали найефективнішу енергетичну культуру

Протягом другого року формується більш-менш рівномірний травостій. Коефіцієнт окупації території складає вже 70-80%. Починаючи з третього року, рослини формують суцільний травостій, який за умов нормальної вологості дає висоту 3 і вище м. Маса зібраного врожаю складає 23-26 т/га.

Аби запобігти зайвим витратам на висушування, міскантус збирають навесні. Тоді трава досягає оптимальної вологості зберігання. Скошується звичайним кормозбиральним комбайном, де можна задати довжину різки та величину січки.