19 серпня 2019, 09:47, Україна

Швидкість висіву 16 км/год — спасіння для стислих термінів посіву

На заході «Алоінс-Агро Фест» керівник проекту «Точне землеробство» компанії «Бізон-Тех» Дмитро Граца, продемонстрував можливості системи Precision Planting на демопосівах. Про це повідомляє Kurkul.com.

Захід провели на полях господарства «Алоінс-Агро», яке входить до агрохолдингу LANDFORT (група компаній BKW), у Запорізькій області.

Особливе зацікавлення фермерів викликала ділянка, де сівба проводилась на швидкості 16 км/год. і сингуляція збереглася на рівні 99%. При нормі висіву 3 тис./га, завдяки точному висіву, оптимальній підготовці посівного ложа та силі натиску, навіть травневі зливи не змогли вимити насіння і негативно вплинути на схожість. Хоча на сусідніх полях, де не використовувалась система, видно прогалини у полі.

Значення такого показника не можна недооцінювати, тому що 1% сингуляції — це приблизно 0, 1 т/га (на прикладі кукурузи)

«Останні кілька років спостерігаємо різку зміну клімату. Якщо раніше аграрії у Запорізькій області та інших південних регіонах мали наприклад, три тижні на посів соняшнику, то зараз максимум 10-12 днів. Терміни суттєво скоротились і потрібно встигнути втиснутись у них, не витрачаючи додаткові  кошти на покупку нового трактора та сівалки, зарплату механізатору. У таких умовах аграрію доцільно буде поставити на сівалки, що є, систему Precision Planting», — пояснює Дмитро Граца.

Рішення Precision Planting на 8-рядну сівалку вийде близько $4 тис. на один ряд (максимальне переобладнання). Але для 16-рядної чи 24-рядної це буде дешевше в перерахунку на один рядок. Точна вартість залежить від моделі сівалки та ряду технологічних нюансів.

Результативність системи фермери змогли оцінити на демо полях. Сівбу тут розпочали 28 квітня з нормою висіву 38 тис./га. Вже 29-30 квітня та 1 травня пройшли зливи і фактично залишилось на полі 32-33 тис./га. Та за рахунок якісного посіву, витраминої глибини та точного розташування насінин у рядку, врожайність на полі очікують в межах 2,3-2,4 т/га, які зазвичаю у цьому регіоні отримують висіваючи 48-50 тис на Га.

Представник компанії Precision Planting Іван Дейнеко, нагадав, що система підходить для посіву зернових, олійних та технічних культур, включаючи навіть такі нішеві культури, як гарбузи.