30 жовтня 2015, 13:32, Україна

Є ефективний шлях легалізації праці сезонних робітників

Договір групового підряду вирішить проблеми найму працівників для виконання разових та сезонних робіт, про це повідомив під час круглого столу голова ГО Agro.ReformsUA Олег Проценко, пише прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

За його словами, гостру потребу у наймі сезонних працівників відчувають малі та середні фермери у період збору врожаю, а особливо для виконання разових польових робіт.

«Наприклад, у період збору ягід або овочів фермеру необхідно залучити 50 осіб на строк до 5 днів, 2 із яких йдуть на врегулювання всіх формальностей. Саме така складна процедура змушує фермерів працювати поза межами правового поля, від чого вони самі не у захваті», — розповів він.

Читати по темі: Сезонні працівники: що дасть змогу працювати з ними легально

Фермери зазначають, що якщо приходить контролюючий орган і виявляє не оформленого працівника, то їм доводиться сплачувати штраф у розмірі 36 тис. грн за одного працівника.

Олег Проценко переконаний, що відповідну проблему можна розв’язати шляхом удосконалення інституту підряду.

«Необхідно запровадити інститут групового підряду, тоді відносини між фермером і працівниками будуть регулюватись не трудовим, а цивільним законодавством. Таким чином одним договором за 2-3 години можна найняти усіх працівників, а також вказати усі істотні умови. Це надасть можливість фермеру зменшити витрати на оформлення працівників, а також збільшити надходження до бюджету у вигляді сплачених податків з легальних доходів. Також одним договором можна буде залучити кількість людей, які необхідні фермеру», — повідомив він.

Експерт підкреслив, що прийняття вказаного закону дозволить зробити легальним ринок тимчасової праці та разової роботи, зробить економічно не вигідною оплату «у конвертах», захистить права фермера та працівника. Також зменшить рівень корупції та тиск на бізнес, сприятиме дерегуляції і полегшить ведення господарської діяльності.