17 вересня 2019, 14:20, Україна

Вартість землі після відкриття ринку стартуватиме від $2 тисяч — Мушак

Українська земля має бути дорогою. Таку тезу висловив Олексій Мушак, активіст земельної реформи, депутат парламенту 8-го скликання. Інформація прозвучала на  заході «Земельне віче — як ринок бачить цивілізований вільний ринок землі в Україні: ризики/можливості, присутність іноземців та доступ до кредитів», повідомляє Kurkul.com

«Собівартість української землі складає  $1,6 — 1,8 тисяч за гектар. Після відкриття ринку ця сума буде на рівні $2 тисяч. Ріст вартості землі, орієнтуючись на іноземний досвід, приблизно складатиме 25%», — зазначив експерт.

За прогнозами Олексія Мушака невисокою ціною на землю буде в Херсонській, Запорізьких областях, дорожчою — у Вінницькій, Полтавській областях та інших регіонах, де висока конкуренція. Цікавим стане Чернігівський регіон через кліматичні зміни.

Також експерт прогнозує, що відкриття ринку землі створить новий клас — українських рантьє. Ці люди будуть вкладати кошти в землю, як зараз у нерухомість. Ще Олексій Мушак прогнозує, що посилиться диференціація виробників. Великі господарства та холдинги займатимуться валовим виробництвом сільськогосподарської продукції, дрібні фермери розвиватимуть та займатимуть такі ніші, такі як ягідництво, вирощування органічних овочів.