22 жовтня 2019, 16:59, Сільгосптехніка

Експерти пояснили, чому не було сезонного росту цін на дизель

Впродовж останніх трьох років, на ринку дизпалива спостерігалося сезонне зростання цін, яке починалося в кінці вересня або на початку жовтня. Але в поточному році ситуація не повторилась, а ціни на дизель продовжили тренд на зниження, що розпочався ще в травні цього року. Про це повідомляє zernovoz.ua

Головними драйверами для вітчизняного ринку нафтопродуктів стали:

  • обмеження поставок нафтопродуктів Росією і падіння імпорту з Білорусі внаслідок аварії на Мозирському НПЗ через «брудну» російську нафту;
  • зниження вартості нафти на світових ринках, що почалося в квітні 2019 р. За цей час середнє зниження котирувань на марку нафти BRENT, яка за своїм характеристиками і ціною схожа до російської, склало 20,8%;
  • суттєве зміцнення гривні до долара, що триває протягом поточного року — курс долара до національної валюти знизився на 12,7%.

Про запровадження Росією ембарго на поставки нафтопродуктів в Україну з початку літа, тому оператори ринку передбачаючи дефіцит, суттєво наростили імпорт, щоб сформувати товарний запас.

Також щоб мінімізувати шок для ринку, адже на долю Росії припадав 41% українського ринку дизельного палива, було збільшено обсяг внутрішнього виробництва.

Відповідно до даних державної служби статистики підвищений попит на дизпаливо спостерігався лише в червні і липні, а вже у серпні обсяг споживання дорівнював значенням минулого року.

Україні також вдалося ефективно замістити поставки нафтопродуктів з Білорусі. Зріс імпорт і через морські порти.

Тобто можна говорити, що український ринок нафтопродуктів зміг адаптуватись до негативних факторів. Вдалось досить суттєво диверсифікувати як канали постачання (у вересні 20% імпортованого ДП було поставлено через порти) так і постачальників.

Зростання запасів, знижувальний тренд по нафті і суттєве укріплення гривні забезпечили зниження середньої ціни дизпалива на 13,1% в порівнянні із значеннями жовтня 2018 р.