9 листопада 2015, 13:35, Україна

Вітчизняну селекційну продукцію треба популяризувати

Державне сортовипробування потребує вдосконалення, так вважає член ученої ради Миронівського інституту пшениці, директор Українського інституту експертизи сортів рослин, професор Сергій Мельник, пише прес-служба Миронівського інституту пшениці.

«Свого часу сортами Миронівського інституту засівались дуже великі площі. На жаль, нині понад 50% сортів пшениці та ячменю у виробництві України іноземні, до того ж на державне сортовипробування зарубіжні компанії подають вже не тільки сорти, а й гібриди, насіння яких треба купувати кожного року», — зазначає експерт.

За його словами, наразі немає ніяких заборон на продаж сортів та користування ними, на наповнення зернового ринку. Не введено економічну складову у просуванні вітчизняної селекційної продукції.

«Фінансувати установи системи НААН потрібно не лише для розробки наукової продукції, а й для її впровадження. Постає нагальне завдання — не тільки створити новий сорт, але й широко впровадити його у виробництво та супроводжувати увесь період використання», — наголосив Сергій Мельник.

На його переконання, Миронівський інститут пшениці повинен виробляти селекційний продукт на перспективу з урахуванням майбутнього попиту виробництва. У нинішніх умовах необхідно враховувати зміни клімату та спрямовувати селекційну роботу на екологічну стабільність нових сортів, якою завжди вирізнялись миронівські сорти.