18 грудня 2019, 14:30, Україна

Президент закликав парламент невідкладно скасувати соєво-ріпакові правки

Президент України Володимир Зеленський закликав уряд та Верховну Раду України невідкладно забезпечити ухвалення закону про підтримку вітчизняного виробника сільськогосподарської продукції та скасування соєвих правок. Про це повідомляє AgroPolit.com з посиланням на прес-службу глава держави.

Під час поїздки Володимир Зеленського до села Красна Слобідка у Київській області аграрії розповіли йому, що через правки про скасування відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку, які були внесені у Податковий кодекс України у 2017 році за сприяння тодішнього народного депутата Віталія Хомутинніка, малі та середні виробники цієї продукції втратили можливість експортувати її та отримувати бюджетне відшкодування ПДВ.

Читати за темою: Соєві правки скасують або відтермінують їх введення — Сольський 

На запитання Президента, чи робиться щось для усунення цієї проблеми, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький повідомив, що у Верховній Раді вже зареєстровано законопроект №2446 «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур». Документ передбачає підтримку для вітчизняної сільськогосподарської продукції, серед іншого щодо виробників сої та ріпаку.

«Ми ж з вами вже зустрічалися кілька разів, ви нам малювали схему, як підтримувати вітчизняного фермера, а про ці правки нічого не казали… Зверніться до Арахамії (голови фракції партії «Слуга Народу» Давида Арахамії. — Ред.), зберіть ключових голів фракцій, щоб проаналізувати всі «продуктові правки» і скасувати ці «соєві правки», — сказав Володимир Зеленський у відповідь.