20 грудня 2019, 15:45, Україна

Майбутній врожай на Одещині виявився під загрозою через дефіцит вологи

Через дефіцит вологи агровиробники Одещини зазнали рекордних збитків, під загрозою опинився і майбутній врожай озимих. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиалнням на ТСН.

Місцеві аграрії нарікають, сніг востаннє тут бачили ще наприкінці 2016 р., а дощило влітку. Через брак вологи в незадовільному стані перебуває близько половини площ озимими, рослини на полях слабкі та пожовклі.

«Вже другий рік поспіль сіємо у сухий ґрунт. Клімат у нас наразі уже напівпустельний — 120-150 мм опадів. Без дощу та снігу щонайменше половина озимих загине. Пересівати у суху землю економічно не вигідно», — розповідає місцевий агроном Михайло.

Наступного року тут очікують зібрати половину прогнозованого врожаю, ба більше, існує загроза подальших втрат врожаю через морози.

«Собівартість одного гектара площ становить близько 3 тонн зерна, а з цією стихійною посухою нам вдається отримати 1,0-1,5 т/га озимини. Культури ярої групи взагалі висихають», — ділиться фермер Олег Олійник.

Раніше місцеві поля зрошували водою з Дунаю, проте наразі меліоративні системи потребують інвестицій у капітальне відновлення. Подальші прогнози вчених невтішні, адже лише за останні 40 років середня температура в регіоні зросла на 2°С.