10 лютого 2020, 12:00, Пасіка

Науковці пропонують лікувати кліщ Варроатоз модифікованими бактеріями

Щороку варроатоз стає причиною загибелі тисяч вуликів по всьому світу. Для боротьби із шкідником вчені Техаського університету в Остіні пропонують використовуватимодифіковані бактерії, повідомляє Урядовий кур’єр.

Шон Леонард (Sean P. Leonard) і його колеги модифікували одну з бджолиних бактерій так, щоб вона синтезувала і виділяла багато РНК, причому РНК цілком певної дії – такої, що могла б відключити гени вірусу деформованого крила  і кліща.

Таких бактерій згодовували бджолам, а самих бджіл заражали кліщами і вірусами. У статті в Science йдеться, що на бджолах з «протикліщевими» бактеріями кліщі гинули з ймовірністю на 70% більшою, ніж на бджолах зі звичайними бактеріями. А серед бджіл, яких нагодували «противірусними» бактеріями, виживаність була на 56% вищою.

При цьому бактерії не зникали з бджіл, принаймні, протягом 15 днів – стільки тривав експеримент. І оскільки дорослі бджоли самі годують молодняк, то цілком імовірно, що бактерії зможуть  легко поширитися по вулику. А так як ці бактерії не можуть вижити ніде, крім бджіл, то не варто боятися, що модифіковані мікроби потраплять до якихось інших тварин і погано вплинуть на розклад сил в екосистемі.

Читати за темою: Україна медова: проблеми і успіхи галузі очима пасічника