2 квітня 2020, 09:05, Україна

Кооператив учасників бойових дій отримає допомогу від Канади

Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «ОБЕРІГ-Агро», який створили учасники бойових дій на Донбасі з Миколаївської області, отримає допомогу від Канади на будівництво теплиці та лінії для брикетування.

Про це ідеться в прес-релізі Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

А у березні 2020 року проект розвитку кооперативу «ОБЕРІГ-Агро» виграв грант та протягом цього року отримає грошові кошти від Манітобської ради з міжнародного співробітництва (MCIC) із Канади. 

«Для нас будівництво теплиці та лінії для брикетування — це насамперед створення робочих місць, зайнятість мешканців району, впевненість у завтрашньому дні. Наш регіон достатньо кризрвий, є великий дефіцит робочих місць. Крім того, ми плануємо вирощувати томати, огірки та зелень, насичувати місцевий ринок вітчизняною продукцією, бо зараз у нас на прилавках, не повірите, турецькі овочі», — каже керівник СОК «ОБЕРІГ-Агро» Володимир Федоренко.

Майже рік тому учасники АТО та ООС і члени родин загиблих воїнів з Доманівської та Мостівської ОТГ Миколаївської області об’єднались у кооператив, щоб створити прибутковий бізнес та підтримувати родичів загиблих у війні на Донбасі.

У створенні об’єднання їм допомогли консультанти фонду «ЛАСКА», який у Миколаївській області є партнером Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP), що фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, співфінансується та реалізується Менонітською Асоціацією Економічного Розвитку (MEDA).

До кооперативу входять 18 учасників та учасниць, 12 з яких — чоловіки-учасники бойових дій, з яких двоє мають інвалідність, і 6 жінок.

Члени кооперативу планують виробляти брикети для всіх видів твердопаливних котлів та пічних груп з відходів сільськогосподарського виробництва. Уже є попередні домовленості щодо придбання сировини. Брикети готові купувати школи, дитячі садочки, медичні амбулаторії. Частину готової продукції члени кооперативу планують передавати сім’ям загиблих добровольців та учасникам бойових дій.