14 квітня 2020, 12:04, Україна

Прометей розпочав посів ранніх зернових культур

Наприкінці березня всі області України почали сіяти ранні зернові і зернобобові культури. Водночас фахівці виробничої компанії «Прометей» розпочали посівну у перших числах квітня, очікуючи стабілізації погоди і підвищення набору вологи в грунту, повідомляє прес-служба компанії. 

«Наші землі знаходяться у різних районах Миколаївської області, відповідно мають різний запас вологи. В основному волога критична, тому до кожного поля застосовуємо індивідуальний підхід. Метою ставимо не просто посіяти, а отримати сходи. Одні сіють раніше, інші — пізніше, хто виграє від цього — покаже час», — зазначає головний агроном компанії Олександр Константинов.

Після весняних холодів були досліджені всі поля: проведено моніторинг хвороб та фітосанітарного стану, закриття вологи і підживлення озимих.

«Посіви пшениці і ячменю, сходи яких зміцніли до зими, перенесли холоду більш м'яко, а ті, що зійшли зимою, зокрема у січені-лютому, отримали невеликий стрес. Але якщо будуть дощі, то вони зможуть нівелювати наслідки холодів», — ділиться агроном.

За його словами, озимими культурами у цьому сезоні засіяно 3,2 тис. га пшениці і 1,2 тис. га ячменю. Соняшнику планується посіяти 4 тис. га, решта площі піде під сівбу технічних культур.

Читайте також: Аграрії 7 областей розпочали посів сої

«На жаль, у ситуації, що склалася, агровиробництво і агротрейдинг будуть єдиним джерелом доходу для людей і держави. Розуміємо, що сьогодні на наших плечах величезна відповідальність і зробимо можливий максимум. Ми на 100% готові: посіємо, приберемо, покажемо прибуток. У цьому році, звичайно, є ризики: заморозки побили зернові, тому сподіваємося на соняшник», — говорить керівник групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян.

При цьому аграрій вважає, що країна входить у фінансову кризу і дуже важливо не допустити зупинки стратегічно важливих об'єктів, які генерують ВВП України і заводять в країну валюту.

«З боку банків відслідковуються негативні імпульси у питаннях фінансування. У 2008 році, я набув досвіду подолання кризи і готував компанію «Прометей». Безсумнівно, в нинішніх реаліях, це стане величезним плюсом і група компаній успішно впорається з черговим економічною кризою», — зазначив Рафаель Гороян.