8 червня 2020, 16:20, Молоко

На Прикарпатті подружжя виготовляє 7 видів овечого сиру

У Долинському районі на Прикарпатті подружжя Оксана та Василь Лучків розводять овець та виготовляють з їхнього молока сир. Про це йдеться на suspilne.media.

«Щоб утворилася грудка сиру, потрібно вівцю видоїти, молоко процідити. Додаємо до нього відповідні ферменти. Після цього, підігріваючи сир, утворюємо грудку під пресами. Дерев'яні преси, відповідні форми у нас ручної роботи», — розповідає Оксана Лучків.

На одну грудку витрачається 30 літрів молока. Сир під пресом знаходиться 10 годин. Потім його натирають сіллю та виносять у підвал. До дозрівання сир там знаходиться кілька тижнів, після чого його покривають харчовим латексом, щоб запобігти розповсюдженню бактеріїв.

Подружжя виготовляє 7 видів сиру, а також почали робити овече масло.

«У нас є звичайний будз. Наступний — це вурда. Він готується на сироватці. Далі — бринза, яка усім відома. У нас вона 17-20%. Є копчений будз, його коптимо протягом двох днів на холодному диму. Також в нас є манчего, пекоріно і голда», — каже Оксана Лучків.

Вона розповіла, що найбільше туристи полюбляють тверді сири — манчего та пекоріно. Запевняє, що овечий сир не має сторонніх запахів та вирізняється високою жирністю.

Читати за темою: Лісівники Прикарпаття відновлюють вівчарство