10 червня 2020, 10:00, Зерно

Аграріям прогнозують високі врожаї кукурудзи та соняшнику

Аналітики прогнозують цьогоріч високий показник урожайності кукурудзи та соняшнику, проте на значно нижчий врожай озимих. Про це розповів керівник групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян у матеріалі «Готують ціни та обладнання: з чим елеватори підуть в новий сезон» на Elevatorist.com

Ця весна принесла багато неприємних сюрпризів, в тому числі і посуху. Особливо вона вдарила по Південним областям. Якщо в інших частинах України травневі дощі все-таки врятували урожай, то на Півдні ситуація залишилася критичною. Тому на елеваторах Півдня очікують меншу кількість озимих.

«Так як наша компанія має в Україні розвинуту елеваторну мережу, ми вивчаємо поля у всіх регіонах країни і складаємо глибокі аналітичні звіти. Виходячи з даних, отриманих на минулому тижні (кінець травня, прим.ред), фахівці компанії прогнозують, що в новому сезоні, особливо на Півдні України, урожай озимих буде на 20% менше. В цілому очікуються високі показники по кукурудзі — до 38 млн т, і по соняшнику — до 17 млн ​​т. Також повинні порадувати соя та ріпак», — прогнозує Рафаель Гороян.

Читати за темою: Посівна-2020 завершена: яка ситуація на полях

За його словами, прогнози на пшеницю і ячмінь не оптимістичні, але, можливо, за рахунок зменшення урожайності цих зернових, на них буде гарна ціна. Хоча на ціну можуть вплинути пропозиції країн СНД, де ситуація з опадами була нормальною.

Керівник групи компаній «Прометей» зазначає, елеватори відчують зменшення кількості ранніх зернових, але з пізніми зерновими проблем не буде.

«По соняшнику однозначно очікуємо «плюс» до обсягів 2019 і 2018 рр. Є амбіції встановити рекорди по кукурудзі і сорго. Будемо працювати з горохом і рапсом. Ну і по зернових будемо намагатися не відставати», — зазначає Рафаель Гороян.