26 липня 2020, 16:49, Світ

Названо основних імпортерів української агропродукції

За результатами І півріччя 2020 р. рейтинг країн-імпортерів вітчизняної агропродукції очолює Китай, який проти січня-червня 2019 р. збільшив обсяги закупівель українського продовольства у понад півтора рази (+52,8 %) — до $1410 млн. Про це заявив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, повідомляє сайт інституту.

Друге місце утримує Єгипет, який придбав вітчизняних харчів на $789 млн.

Індія, яка до 2019 р. традиційно лідирувала у топ-10, другий рік поспіль посідає третє місце у рейтингу. За результатами шести місяців 2020 р. вона імпортувала з України сільгосппродукції на $743 млн.

Значну виручку українські експортери отримали також із Нідерландів ($709 млн), Іспанії ($583 млн), Туреччини ($545 млн), Польщі ($357 млн), Італії ($302 млн), Білорусі ($250 млн).

Читайте також: Аналітики озвучили фактори, що впливатимуть на ціни фуражного зерна

До топ-10 рейтингу країн-імпортерів вітчизняної агропродукції уперше потрапив Ірак, витіснивши з верхньої частини списку Німеччину. Обсяги поставок сільгосппродукції з України до цієї азійської країни сягнули позначки у $272 млн.

Сумарно названі 10 країн забезпечили Україні близько 58% доходів від зарубіжних поставок продукції агропромислового комплексу у І півріччі 2020 року.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, частка експорту агропродовольчої продукції в загальному експорті України за результатами шести місяців 2020 р. перевищує 45%.

Основними ринками збуту вітчизняної агропродукції залишаються чотири регіони — країни Азії, Африки, Європейського Союзу та СНД. У І півріччі 2020 р. їх сумарна частка склала понад 97% вартості українського експорту сільгосппродукції.

Позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції вже кілька років поспіль утримують азійські країни. За І півріччя 2020 року вони закупили українського продовольства більш ніж на 4,9 млрд дол. США, перевищивши торішній показник на 14,5%, зазначив вчений. Частка Азії за цей період склала 47,4 % від загального експорту аграрної продукції. Протягом трьох останніх років на країни-члени Європейського Союзу припадало близько третини вітчизняного експорту сільгосппродукції.

«Цього року, значною мірою внаслідок запровадження карантинних обмежень, пов’язаних із COVID-19, частка європейських країн у закордонних поставках агропродукції з України зменшилась до 28,7%. За січень-червень 2020 р. вони закупили українського продовольства майже на $3 млрд, тоді як торік за відповідний період вартість поставок до цього регіону склала $3,4 млрд», — додав Микола Пугачов.

Обсяги експорту до країн Африки залишилися майже на рівні відповідного періоду минулого року і становили близько $1,6 млрд. Частка цього регіону склала 15,2% від загального експорту аграрної продукції з України.

Визначальними товарами для українського експорту залишилися зернові, олія та олійні культури, залишки і відходи, а також м’ясо та субпродукти. Разом вони забезпечили понад 85% виручки від продажу вітчизняного агропродовольства на ринки країн світу.