17 грудня 2015, 17:54, Україна

Рішення по державних сільгоспземлях тепер доступні всім

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) відкрила доступ до рішень територіальних органів про передачу у власність чи користування земельних ділянок сільськогосподарського призначення, пише «Інтерфакс-Україна».

«Усі рішення щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності будуть доступні для контролю громадськості і оприлюднені протягом доби з моменту їх прийняття», — повідомив голова Держгеокадастру Максим Мартинюк.

Він додав, що пілотний проект запустили у Чернігівській та Миколаївській областях.

«Зараз відпрацюємо технічні речі, і у січні ми запустимо це по всій Україні. Йдеться про те, що розпорядження по земельних ділянках сільськогосподарського призначення, напевно, вперше в історії будуть не тільки оприлюднюватися, вони публікуватимуться з прив'язкою до місця розташування земельної ділянки», — сказав посадовець.

У відкритому доступі буде надаватися інформація про місцезнаходження ділянки (викопіювання) та вихідні дані територіального органу Держгеокадастру, який приймав рішення про її передачу у власність або користування. Оновлення інформації відбувається раз на добу, синхронно з оновленням інших масивів даних публічної кадастрової карти, повідомив голова Держгеокадастру.

На виконання вимог закону України «Про захист персональних даних» прізвища громадян-одержувачів земельних ділянок публікуватися не будуть.

«На цю думку нас наштовхнуло те, що Верховна Рада не змогла проголосувати за законопроект №2279 у другому читанні, який міг закрити, ймовірно, найбільшу корупційну діру у системі розпорядження держземлі — це безаукціонна передача земельних ділянок фермерам», — додав Максим Мартинюк.