21 грудня 2015, 11:00, Молоко

Скільки господарств збільшать поголів'я корів у 2016 р.?

Державна підтримка молочної галузі буде зовсім мізерною, пише «Інфагро».

Рік, що минає був важким, але, здається, ще більші випробування чекають українських молочників у наступному році.

Виробників молока позбавляють пільг по сплаті податків, і немає надій на якусь альтернативну державну підтримку. Переробникам катастрофічно не вистачає оборотних коштів — банки грошей не дають. Експортери молокопродуктів будуть позбавлені російського ринку збуту і поки не бачать можливості заробітку на поставках у далеке зарубіжжя — кон'юнктура світових ринків залишається вкрай несприятливою.

Приміром, у проекті бюджету на 2016 р. закладені 50 млн грн на часткову компенсацію придбаного молодняку ​​худоби. Ця сума стосується не тільки ВРХ, а й свиней, кіз, овець. Порахувати, скільки теоретично може отримати з неї кожне господарство не складно...

Так що дивуватися скороченням поголів'я корів не варто. Експерти (ФАО) кажуть, що навіть до появи нинішніх законопроектів розширювати поголів'я корів у наступному році мали намір лише близько 39% господарств (з 250 опитаних підприємств). Уже у нинішньому році прибутковими були лише ті господарства, яким вдалося збільшити продуктивність корів до 7 т і більше.