28 жовтня 2020, 16:30, М’ясо

Комплексний підхід сприяє успішному вирощуванню птиці — експерт

На птахокомплексі «Морозівка Агро» компанії ‎NOVAAGRO проходить повний цикл вирощування бройлерів приблизно за 40-42 днів. Про успішне вирощування та етапи розвитку птиці розповів Роман Бабичев, головний зоотехнік птахокомплексу, у матеріалі «Птахокомплекс Морозівка Агро як черговий виток розвитку NOVAAGRO» на Latifundist.com.

«Ми працюємо з кросами РОСС 308 і Кобб 500. Це найпопулярніші кроси в усьому світі, адже вони показують відмінні результати за швидкістю зростання і набору живої маси. Також до особливостей цих кросів можна віднести хорошу однорідність стада, конверсію, збереження і низьку собівартість продукції», — зазначив він.

За словами зоотехніка, бройлери проходять так звані три стадії вирощування — це старт, ріст і відгодівлю.

Перші 10 днів в житті бройлера називаються «періодом старту», який має вагоме значення. На цьому етапі повинен бути забезпечений безперешкодний доступ птиці до корму і воді, щоб кожна з них отримувала необхідні макро- і мікроелементи.

Другий етап в житті птиці називається «зростання» — з 10 по 28 день. В цей період відбувається інтенсивний ріст птиці. Щодня і щотижня проходить моніторинг розвитку за допомогою спеціального обладнання, в яке входять комп'ютери, управління мікрокліматом, ваги для зважування птиці, лічильники води та споживання корму.

І останній, третій етап 28-42 дні — це відгодівля, який характеризується максимальним набором живої маси тіла бройлера.

«Всі етапи вирощування повинні супроводжуватися оптимальними умовами утримання, забезпечуватися збалансованими кормами, температурою, вологістю та вмістом вуглекислого газу», — підсумував Роман Бабичев.