8 листопада 2020, 18:00, Світ

У США покращують виробництво цукрових буряків ГМО-насінням

Фермери США поліпшили виробництво цукрових буряків по 25 пунктам, завдяки широким впровадженням ГМО-насіння. Про це повідомляє ukrsugar.com.

«Із 2009 р. в США майже весь урожай цукрових буряків належить до ГМО. Насіння генетично модифіковане, щоб протистояти гербіциду гліфосату», — зазначається у матеріалі.

Останнім часом, щоб викликати відгук у споживачів, відповідальних щодо турботи про навколишнє середовище, цукрова промисловість США розповідає, що біотехнологія зробила систему рослинництва набагато більш стійкою.

«У нас багато даних про переваги ГМО буряка. Ми відправили інформацію в Національну академію наук, де визначили 25 екологічних вигод, досягнутих за допомогою біотехнологічного насіння, пов'язаних із водою, ґрунтом і повітрям», — стверджує Скотт Херндон, віцепрезидент і генеральний радник Американської асоціації виробників цукрових буряків.

Він пояснив, що ген, доданий для збільшення стійкості ГМО буряка до гліфосату, повністю видаляється при переробці цукру. Згідно з результатами лабораторних досліджень, проведених цукровою промисловістю, доведено, що готовий цукор ідентичний органічному та тростинному цукру в цілому.

Проте, спроби прийняти закони про маркування ГМО до 2016 року в таких штатах, як Вермонт, Вашингтон, Орегон і Каліфорнія, привели до того, що звичайний тростинний цукор мав колосальне цінову перевагу приблизно на 7 центів, у порівнянні з цукром з ГМО буряка, сказав Лютер Маркварт, виконавчий віце-президент Асоціації.

 

Крім того, ГМО-буряк не вимагає ручного прополювання і механічної культивації між рядами, що дозволяє економити на затратах та уникати порушення ґрунту, що провокує ерозію і виділення парникових газів.

Також, урожайність цукрових буряків збільшилася на 19% при використанні насіння, стійкого до гліфосату, з 2008 по 2015 рр., у порівнянні зі звичайним середнім показником. Різко збільшився і вміст цукру.

«Фермери є джерелом життєвої сили сільської економіки і в цілому дозволяють всьому суспільству залишатися на плаву. Хоча важливо, щоб вони знижували вплив на навколишнє середовище та отримували прибуток», —  підсумував Скотт Херндон