25 грудня 2015, 12:39, Україна

Держава не приділяє уваги 4,6 млн одноосібників — думка

На сьогодні держава, не приділяючи уваги 4,6 млн одноосібників, робить стратегічну помилку, про це сказав народний депутат України Вадим Івченко, пише «Голос України».

За його словами, ці люди могли б зайти в організований ринок і виробляти безпечну та якісну продукцію. За відсутності засобів виробництва, низьких кредитних ставок, соціального захисту, державної підтримки — вони не можуть цього зробити.

«Унікальність України у тому, що у нас дуже велика країна. І якщо так, то й внутрішній ринок теж великий. І перш ніж торгувати сировиною і ресурсами з іншими, ми повинні подбати про те, щоб відбудувати свій внутрішній ринок. Є універсальне правило: потрібно робити менший наголос на фінансах, більший — на виробництві», — зазначає він.

Вадим Івченко сказав, що до об'єктів цінового регулювання належать практично всі види харчових продуктів. У результаті такі малі підприємства або скоротили обсяги виробництва, або закрилися, або пішли в тінь. Наприклад, для того щоб реалізувати вино хорошої якості, фермер має придбати ліцензію на його виробництво і окремо ліцензію — на його оптову реалізацію, яка коштує 500 тис. грн.

«Покажіть мені того фермера, який здатен купити на рік ліцензію за таку суму і при цьому продавати вино власного виробництва в невеликій кількості? Майбутнє країни в тому, що для цих одноосібників мають бути створені відповідні умови, і вони переростуть у майже півтора мільйона потужних сімейних ферм», — додав він.