28 грудня 2015, 11:49, Молоко

Переробники молока відмовляються платити за дорогу сировину

На початку грудня сировинний ринок України вийшов на нові рекордні цінові рівні, пише «Інфагро».

Брак запасів біржових молочних товарів став відчуватися у традиційно дефіцитному періоді року — наприкінці листопада, початку грудня. Ситуація загострилася також у зв'язку із загальним зниженням виробництва сирого молока.

Розрахункові показники виробництва фермерського молока за листопад свідчать навіть про більш істотне зростання у цій категорії — збільшення на 1,3%.

Ціна у 7 грн за базовий кілограм молока, яке, здавалося, вже неминуче буде фігурувати у деяких виробничих холдингах, не зафіксована. Переробники поки не зважилися йти на поводу виробників — адже більшість заводів вже сьогодні змушені працювати «у мінус».

Вартість фермерського молока в Україні в листопаді в основному становить 5,8-6,8 грн/кг і, як завжди, залежить від обсягу і якості.

До кінця року закупівельні ціни на молоко будуть залишатися на цьому рівні, а ось спотові вже впадуть через тиждень — за 10 днів до Нового року в Україні традиційно спостерігається сировинний профіцит. А ось чого очікувати у січні, схоже, не знає ніхто. Переробники однозначно хочуть понизити ціни на сировину, адже працювати у таких умовах не вигідно. Те ж саме можуть сказати і виробники молока — без збільшення вартості на них лягають додаткові витрати з відшкодування ПДВ на закупівлю кормів, ПММ та ін.

Так що компромісним варіантом для першої половини січня може залишатися поточний рівень закупівельних цін в Україні.